Owady

 


Z latami zwiększa się liczba ludzi, a za czym idzie również i żywności. Ludzie zaczęli szukać alternatywnych źródeł żywności zarówno tańszych w produkcji. Warto pamiętać, że obszar na którym będziemy mogli hodować zwierzęta i uprawiać rośliny ulegnie w przyszłości zmniejszeniu na rzecz terenów zamieszkałych przez ludzi. Można powiedzieć, że ograniczona nie tylko będzie hodowla, ale i uprawa roślin. Na świecie mamy dużo gatunków owadów, które są jadalne, zawierają składniki odżywcze.

Hodowla owadów jest korzystniejsza i bardziej ekologiczna niż tradycyjnych zwierząt hodowlanych, bo wymaga mniejszego zużycia wody i wytwarzania mniejszej emisji gazów cieplarnianych. Sam rozwój owadów jest szybki i hodowla nie zajmuje dużej powierzchni. A w dodatku tańsze w wyżywieniu, co jest dodatkowym plusem. 

Do celów konsumpcyjnych hoduje się chrząszcze, gąsienice, pszczoły, mrówki, świerszcze, koniki polne, a rzadziej termity.






Zawartość białka zależy od gatunku, paszy karmioną owady, stadium rozwoju. Wyliczono zawartość liczącą od 13% do 77% białka, a przyswajalność jest bardzo wysoka. Jednak gotowanie owadów sprawia, że tracą tą zawartość białka, a w dodatku jest nieprzyswajalny. 

Przejdźmy teraz do zawartości wapnia, cynku i żelaza. Wapnia jest bardzo mało, tak jak i żelaza i cynku, chociaż zawartość żelaza i cynku swoja drogą zależy od gatunku i pokarmu.


Nie jest jednak tak kolorowo jakby się mogło wydawać. Niektóre owady produkują związki toksyczne, które mogą być zmielone na przykład w mące z owadów. Ważne jest to, aby ich hodowla była kontrolowana, bo owady jednak są nosicielami wielu chorób . A duże zakłady produkujące je stwarzają największe zagrożenie rozprzestrzeniania się bakterii, wirusów czy nawet pasożytów. Kolejnym niebezpieczeństwem jest brak wiedzy jak obrobić owady do spożycia. Spożyte skrzydła określonych owadów mogą prowadzić do niedrożności jelit.

Jak widzimy jest kilka pozytywów z wprowadzenia hodowli owady do spożycia, na pewno dla środowiska. Jednak dla ludzi niekoniecznie. Ze spożyciem organizmów zawierających chitynę wiąże się ogromne ryzyko dla organizmu. Chityna w organizmie człowieka nie jest trawiona, tak samo grzyby zawierają ją jednak nie jemy codziennie grzybów. Bo wiemy, że nie są lekkostrawne i musimy wiedzieć jak je przyrządzić i  jakie zbierać by nie wylądować w szpitalu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Skąd wiemy, że Ziemia jest kulista. Pory roku kamishibai.

Co to jest GMO ?

Jak zjeść słonia? cz.2